Adriana

In de jaren ’70 en ’80 studeerde ik in Utrecht: Nederlands aan de universiteit (doctoraal), drama en monumentale vormgeving aan de hogeschool (hbo-diploma drama en beeldend). Ik ben mijn hele leven blijven ‘doorleren’, Rietveld-academie A’dam, studiereizen en workshops ICT, 3D-printing en schrijf- en interviewtechnieken bv. Vanaf 1975 combineerde ik een baan (in het onderwijs) met eigen beeldend werk. Nu ik met pensioen ben heb ik alle tijd voor de kunst.

Het leven, de wereld rondom mij is mijn inspiratiebron. Terugkerende onderwerpen zijn (dikke) vrouwen, kastjes/kistjes, dieren en verhalen/gedichten.

Ik heb niet voor niets naast de kunstacademie ook een dramaopleiding gedaan en Nederlands gestudeerd: ik heb iets met teksten en maak vaak "kastjes", een soort minitheaters/kijkdozen.

Ik ben geen hakker, maar een bouwer. Dat is een andere manier van denken/kijken/werken: ik werk van binnen naar buiten, niet van buiten naar binnen. Ik ben een keramiste (lid van de NVK), ik werk met klei, en soms met was, aangevuld met hout, glas, ijzer, perspex ed.

Ik wil iets unieks maken dat tevens universeel is. Het streven is verwondering op te roepen.

Als docent/begeleider, als onderwijsinspecteur maar ook als kunstenaar probeer je mensen te doorgronden. Ik ben een “beroepskijker”. In beide gevallen, als inspecteur en als kunstenaar, is het de kunst om in korte tijd een beeld te krijgen, dingen te “doorzien”. Ik verheug me er op binnenkort andere mensen weer te verrassen met nieuwe beelden/doorkijkjes.

FIRE AND RAIN SONG

Leven
op het ritme van-
gaan
met de wolken
groeien
als een boomblad
zweven
tussen hemel en aarde
samenvloeien
als Tarn en Dourdou
je kracht beproeven op
aarde water
lucht en vuur

De kwetsbaarheid van steen
de hardheid van hout
de weerbarstigheid van klei
de ongrijpbaarheid van kleur
groen geel
ijzer water roest
steen wind zand
stof
telkens weer.