Vrede Verankerd

  • 2023-2024
  • Centre Européen d'Art Fantastique. Rue du Village, 38 4690 Eben-Emael

Het Centrum voor Fantastische Kunst, gecreëerd in mei 2000, is een regionaal artistiek evenement met een steeds groeiende bekendheid in Europa.

Het park van Eben-Ezer vormt het kader voor de tentoonstelling. Het is gelegen tussen de Moulin du Broukay en de Toren van Eben-Ezer, tussen de dorpen Wonck en Eben en het riviertje de Jeker. De site met een oppervlakte van meer dan 4 hectaren is een oude vuursteengroeve en een oude vuursteenbreker.

Het park is een opmerkelijke site in elk seizoen, hier worden schaduw met licht en menselijkheid met natuur verenigend. De zachtheid van de bomen geeft aan de beeldhouwwerken en installaties een perfect evenwicht.

Een mensfiguur zittend op een mammoetboom die peinzend voor zich uit kijkt, dromend van… vrede?

Treurend ook over scherven van geluk uit ’t verleden, de herinneringen aan opa’s, oma’s vaders, moeders, al wie is heengegaan. Om wie deze mens ooit was: het kind, de puber, de student, de jongvolwassene. Om kinderen die er nooit kwamen, de liefdes die voorbijgingen. Om alles wat verloren ging, losgelaten moest worden. Om wat mensen elkaar aandoen. Schuin erboven hangt een zilverkleurige maan. Het is nacht: de tijd om te dromen over toen, nu en straks, over alles wat was, is en gaat komen. Een droom van zilver nu. Van goud straks?